Wedstrijdwateren  Zout

 

Hieronder is een overzicht te vinden van de wateren waarin voor de competitie gevist wordt. Getracht wordt om van ieder water een beschrijving te geven. Tevens is bij ieder water een routebeschrijving te vinden.


*******************************************************************************************************************

Amazonehaven

De stekken aan de Amazonehaven zijn gelegen aan de Missouriweg. Om daar te komen neem je op de N15 op de Maasvlakte de afslag “Havens 7200-8100”. Blijf na de bocht onderaan de afslag de weg rechtdoor volgen waarbij je nogmaals het bord “Havens 7200-8100” blijft volgen. Je rijdt dan de Missouriweg op. Blijf deze weg volgen totdat je links de Amazonehaven ziet met het daarnaast liggend parkeerterrein.

Ter plaatse is een kade gelegen welke tevens een aanlegplaats voor rijnaken en dergelijke schepen is.
Over het algemeen zal je daar met een paar man altijd wel kunnen vissen. Voor een wedstrijd kan het zijn dat de kade te vol ligt met schepen waardoor je niet genoeg vissers kwijt kunt. De auto kun je achter je bij de stek parkeren.
De hoogte van de kade is minder dan die aan het Yangtzekanaal maar het blijft natuurlijk wel goed uitkijken dat je geen misstappen maakt en er ongelukken gebeuren.

De Amazonehaven heeft een breedte van ongeveer 260 meter en zal ongeveer 20 meter diep zijn.

Er is in de Amazonehaven genoeg vis te vangen, zeker vanaf het intreden van de schemering. Over het algemeen is het echter wel wat kleinere vis die hier gevangen wordt waaronder veel wijting, steenbolk, bot maar ook zeebaars. Om te proberen de wat grotere exemplaren te vangen is het het proberen waard om met veel aas op de haak te vissen om te kijken of de kleinere vis dan een beetje vermeden wordt.
In de winterperiode kunnen de gevangen vissen wat groter zijn en hangt er heel af en toe ook wel eens een gulletje aan de haak. Soorten die ook nog met enige regelmaat gevangen kunnen worden zijn harder, meun, haring, schar en paling.

 

Locatiegegevens Amazonehaven.

Luchtfoto Amazonehaven.

 Naar boven

*******************************************************************************************************************

Beerkanaal

Deze visstek aan het Beerkanaal is gelegen tegenover de Papagaaienbek op de Maasvlakte. Ter plaatse is er een stenen glooiing waar vanaf gevist kan worden. Verder is er nog een lager gelegen plateau waar je bij laag water kan gaan staan. Bij laag water kun je ook nog wat verder tussen de stenen gaan staan maar dat is niet geheel zonder gevaar. Ten eerste is het er steil en zeer glad. Vervolgens kan je ook last krijgen van de golfslag van de boten die behoorlijke golven veroorzaken.

De beste tijd om in het Beerkanaal te vissen is de herfst- en winterperiode. De beste vangsten worden vooral in het donker geboekt. Het water is niet al te diep. De vaargeul is de beste stek om gul te vangen. De vaargeul is echter wel een heel eind vanaf de kant dus moet je goed kunnen werpen.

In het Beerkanaal zit je niet zo vaak vast maar let er wel op dat als je met hoogwater begint te vissen je de rand met stortkeien niet ziet onderaan het plateau. Als je de lijn niet snel genoeg aan de oppervlakte hebt loopt hij daarop vast.

De beste tijd van vissen is ook hier het opkomende en afgaande tij, dus van ongeveer 2 uur voor tot 2 uur na hoogwater.

In de winterperiode wordt er naast gul ook wijting en steenbolk gevangen. ’s-Zomers kan het een mooie stek zijn om de zeebaars te vangen maar dan moet het niet te druk zijn aan het water.

De visstek is goed bereikbaar met de auto en deze kan ook bij de stek geparkeerd worden. Met wind uit oostelijke richtingen sta je hier uitstekend.

 

Locatiegegevens Beerkanaal.

Luchtfoto Beerkanaal.

 Naar boven

*******************************************************************************************************************

Calandkanaal

Het Calandkanaal ligt parallel aan de Waterweg en wordt gescheiden door de Rozenburgse landtong. Het is diep water, gemiddeld zo’n 20 á 25 meter diep. Het diepste is het aan het eind van de landtong, richting zee. In het algemeen stroomt het in het Calandkanaal niet zo hard. Hoe meer je richting de kop van de landtong gaat, hoe harder het zal stromen door het inkomende en uitgaande water. Lood met wegklappende ankers of rollood is over het algemeen aan te bevelen.
Ook van de passerende schepen heb je het meeste last bij de kop van de landtong. Daar zijn namelijk ook aanlegplaatsen en dergelijke. Dat kan zeer vervelend zijn als je daar net bent gaan staan. Meer het kanaal op landinwaarts heb je er nauwelijks last van. De schepen varen daar verder uit de kant.

 

 

 

 

 





Deel na de stormvloedkering richting zee.

Je kunt behoorlijk wat verschillende soorten vis in het Calandkanaal vangen. In de wintermaanden is het vooral de wijting die zich goed laat vangen. Om de wijting te vangen moet je ze wel eerst opzoeken omdat ze soms ver weg zitten. Evenzo is het echter mogelijk dat je soms veel te ver blijkt te vissen omdat ze dan veel dichter onder de kant blijken te zwemmen. Als je ze eenmaal gevonden hebt is het misschien handig om de lijnclip in stelling te brengen zodat je elke keer op de juiste afstand zit te vissen. Voor de visserij op wijting in het Calandkanaal kun je het beste vissen met een paternoster met 3 haken zonder afhouders. Losse haaklijnen van minimaal een centimeter of 30 geven het beste resultaat. Met deze techniek kun je ook verder gooien als het nodig is de vis van ver te halen.

 

                                                 

                                                

                                                                                  Landinwaarts met links de stormvloedkering.

Het verschil tussen het vissen overdag en ’s-nachts is dat de vis overdag  meestal ver weg gezocht moet worden terwijl ze in het donker vaak op een meter of 30 uit de kant, net tegen de stenen aan, te vangen zijn. Naast de wijting zijn er in de wintermaanden soms ook periodes waarin aardig wat gulletjes te vangen zijn.
In de zomermaanden zijn in het Calandkanaal de harder, zeebaars en paling aanwezig. Alle andere soorten zijn er ook te vangen, zij het in mindere aantallen.
Het is zeer goed mogelijk om in het Calandkanaal op harder te vissen. Ze zwemmen vlak onder de kant tegen het ondiepe gedeelte langs het talud. Het is even zoeken maar als je ze gevonden hebt is het zaak vooral stil te blijven en geen onverhoedse bewegingen te maken. Je kunt dan mooie resultaten boeken met een hele mooie sportvis. Zeebaars en bot zijn eigenlijk het hele jaar door aanwezig, maar het Calandkanaal is zeker geen echte bot- of zeebaarsstek. Datzelfde geldt voor de paling die in het Calandkanaal behoorlijk vertegenwoordigt is. Door de open verbinding met zee, direct bij de monding van de Waterweg, kun je er alle vissoorten verwachten. Hoe verder naar de monding, hoe meer soorten. Ook makreel en zelfs hondshaaitjes worden er gevangen.

Er is ruimte genoeg om met een behoorlijk aantal personen te kunnen vissen. Je kunt met de auto goed bij de visstek komen maar let wel op dat je de auto niet geheel op het gras mag zetten!! Wil je parkeren dan mag dit door met 2 wielen net op het asfalt te blijven. Het Calandkanaal heeft een hele steile kade. Kijk dus uit met naar beneden lopen als bijvoorbeeld het lood of de vis is vastgeraakt in de stenen. Vastzitten in het Calandkanaal zelf komt niet echt vaak voor. De uitzondering hierop zijn dus de stenen vlak onder de kant waar je op bedacht moet zijn. Met eb kun je wel beneden staan vissen achter de stenen maar let wel goed op. Door de scheepvaart heb je toch wel kans op hoge golven en een onverwacht nat pak of natte voeten. Goede laarzen zijn zeker een must.

Het stuk voor de stormvloedkering is het populairste bij de vissers. Het smalle stuk "achter de schermen" kun je van twee kanten bevissen. Het is het laatste stuk tot de brug. Ook hier kun je lekker zitten en vaak uit de wind. Ook onder de brug vissen schijnt het proberen waard te zijn.



 

Locatiegegevens Calandkanaal - Landtong Rozenburg.

Locatiegegevens Calandkanaal - Windkering

Luchtfoto Calandkanaal.

 Naar boven

*******************************************************************************************************************

Dintelhaven

 

 

 

 



Zo kan het er ook uitzien.


De Vissen
De Dintelhaven is een haven die van oorsprong zoet water bevatte. Pas nadat er een open verbinding is gekomen met het Beerkanaal, de dam tussen het Hartelkanaal en het Beerkanaal werd doorgraven, is het zout water geworden. In de Dintelhaven is een zeer groot bestand aan platvis aanwezig. Vooral in de zomer stikt het er van de botten, schollen en scharren. Ze komen dan echter niet snel boven de 10 cm uit!  Een echte opgroeistek dus.
De Dintelhaven is echter ook bekend vanwege de wijting en paling. Die zijn er ook in ruime mate aanwezig. In de winter is het vooral de wijting en in de zomer de paling die ruimschoots te vangen is. Ook voor de wijting geldt dat deze echter meestal geen al te grote afmetingen heeft. Dit is te verklaren door het feit dat de Dintelhaven een relatief ondiep water is. Vanuit het diepe Beerkanaal en het ondiepere Hartelkanaal zijn het de kleinere vissen die de nog ondiepere Dintelhaven intrekken.

De palingvisserij in de Dintelhaven is 's-zomers een goede visserij. In dit jaargetijde kun je er veel en grote palingen aantreffen. Ze zitten dan niet ver uit de kant. Vlak aan de kant, tussen en tegen de stenen van de oever, kun je de mooiste exemplaren vangen. Je kunt ze verwachten tot ver in de 80 centimeter. Het is aan te raden het dan vooral eens met een gewone mestpier te proberen! Een andere leuke visserij in de zomer is het vissen op harder. Ook deze vissen zijn langs de oevers te vangen waar je ze kunt zien grazen langs de stenen.

          

                                            De bocht in de Dintelhaven                                   Stekken aan de Dintelhaven

Zoals eerder aangehaald is in de Dintelhaven het hele jaar door platvis aanwezig van heel klein formaat. Het is echter de bot die het best vertegenwoordigt is en waarvan ook mooie exemplaren aanwezig zijn. Zij zijn overal in de Dintelhaven te vinden om het even op welke afstand. In de schemering trekken ze wat meer naar de kant, op een meter of 20 kun je dan fraaie exemplaren landen!

Behalve de hiervoor al vermelde soorten kun je rond het voorjaar en de zomer ook spiering in redelijke aantallen aantreffen. Ook is er een kleine kans op scholenbaars, fint en puitaal. Met de goede vismethode voor spiering is succes verzekerd.
Gul en steenbolk worden weinig aangetroffen in het water van de Dintelhaven.

Het Water
Vlak voordat je bij de Dintelhaven komt krijg je voor de Suurhoffbrug de afrit "Havens 6400-7000". Onderaan de afrit kun je rechtsaf. Dan ga je vrijwel gelijk weer rechts over het spoor en dan kom je bij de Dintelhaven.
Als je de weg volgt en links aanhoudt krijg je een onverharde pad. Via dit pad rijd je naar het einde van de Dintelhaven. (Volg je de weg rechts, dan rij je naar het Hartelkanaal toe.) Daar waar de verharde weg ophoudt kom je bij de Dintelhavenbrug.

Aan het begin is de Dintelhaven niet breed. Kun je echt flink werpen heb je kans je pieren op de oever aan de overzijde te deponeren. Naar de bocht toe in de richting van het eind van de Dintelhaven en voorbij de bocht wordt het water breder.

                                   

                                                        Het smalle ........                                          en het brede stuk van de haven

Vanaf het begin van de Dintelhaven naar het brede stuk verandert er aan de stek niet zoveel. Je bent wat dichter bij het water dan verderop langs de haven. De schuine kant is hier niet zo lang. Qua diepte verschilt het niet zoveel van het eerste stuk, maar een groot voordeel is wel dat je in het bredere gedeelte niet hoeft op te halen als er een boot voorbij komt!

Op het korte stuk aan de zuidzijde van de Dintelhaven zijn bedrijven gevestigd waardoor je niet overal zomaar bij het water kan komen. Maar met een beetje lopen lukt dat wel. Ook hier heb je een schuine steile kant die iets korter is. Als het laag water is kun je daardoor ook prima op de stenen beneden vissen.

Vastzitten doe je eigenlijk nooit, behalve direct onder de kant bij de stenen. Door de stroom is in de bocht het diepe stuk niet zo ver weg. Toch vang je de wijtingen ook hier verder uit de kant. Voor de Dintelhaven geldt misschien nog wel meer dan voor andere stekken dat voor goede vangstresultaten er echt stroming in het water moet zitten.

LET OP:

Langs de westzijde van de Dintelhaven (het gehele stuk langs de Markweg) is het van ongeveer eind maart tot eind juni verboden om aldaar te vissen. Dit stuk is dan ingesteld als broedgebied door het Havenbedrijf omdat daar meeuwen en scholeksters broeden. In het kader van de Flora- en Faunawet is verstoring van deze vogelsoorten verboden. Het gebied wordt met een bord aangeduid.
De optie is dan om dat deel van de Dintelhaven te bevissen vanaf de oostelijke zijde aan de Elbeweg.

 

 

 

Locatiegegevens Dintelhaven - Dintelweg.

Locatiegegevens Dintelhaven - Elbeweg.

Luchtfoto Dintelhaven.

 Naar boven

*******************************************************************************************************************

Het Scheur – Vlaardingen Westhavenkade



Het Scheur stroomt van de Nieuwe Maas bij Vlaardingen naar de Nieuwe Waterweg bij de Maeslantkering en heeft een lengte van 13 km.
Jawel, je leest het goed. Voor juni 2013 is het gehele stuk water tussen de Oude Maas en de monding van de Noordzee door Verkeer en Waterstaat als Nieuwe Waterweg opgenomen op de betreffende lijsten van deze wateren. Hierdoor was de naam Het Scheur verdwenen en onderdeel geworden van de Nieuwe Waterweg. Vanaf juni 2013 is dit echter weer teruggedraaid en zijn ook in het kadaster deze aanpassingen weer opgenomen. Hierdoor is de naam Het Scheur ook weer teruggekomen op de topografische kaarten.

In de volksmond zal het traject voorbij Vlaardingen richting Hoek van Holland voorlopig nog wel de Nieuwe Waterweg genoemd blijven worden, zoals wij binnen onze vereniging eigenlijk ook gewend zijn. Bij Vlaardingen spreken we echter zeker van Het Scheur.

Op z’n breedst is Het Scheur zo’n 500 meter breed en de diepte bedraagt gemiddeld iets meer dan 16 meter.

We vissen hier te Vlaardingen vanaf de Westhavenkade. Dit betreft een kleine kade die voorzien is van steentjes en een asfaltpad. De auto kun je langs de kade parkeren dus er hoeft niet ver gelopen te worden. Een karretje blijft wel het handigste om de spullen mee te nemen.

Langs de oever liggen wel stenen die onder water verder aflopend doorlopen. De kademuur is niet zo heel hoog maar loopt wel schuin af naar het water. Je moet de vis dus over stenen heen via de kade naar binnen halen. Mag geen echt probleem opleveren.
Uiteraard betreft Het Scheur een getijdewater en kun je op deze stek het beste rond hoog water uit de voeten.


                       


Het vissen op de stek komt grotendeels natuurlijk wel overeen met het vissen in de Nieuwe Waterweg en de Pernisse Waterkant/het Pernissehoofd. Voor bijzonderheden verwijs ik je naar die betreffende waterbeschrijvingen.

LET OP: Voor het vissen in Het Scheur heb je een visakte nodig.


Locatiegegevens Het Scheur

Luchtfoto Het Scheur

 Naar boven

*******************************************************************************************************************

Hoek van Holland (Strand)

Een geheel toepasselijke stekbeschrijving voor een bepaald deel van het strand is moeilijk te geven gezien sterk veranderende omstandigheden. Daarom is hieronder een algemeen beschrijving opgenomen voor het strandvissen.


Stekkeuze
De stekkeuze is bij het vissen op het strand van groter belang dan men vaak denkt.
Op het strand zijn verschillende plaatsen aan te geven waarbij de kans op het vangen van vis heel verschillend is. Ook de tijd van de dag waarop men vist geeft vaak grote verschillen in vangst te zien. Tijdens de periode dat het donker is wordt vaak beter gevangen dan overdag. Kijken we naar het tij, dan zijn de vangsten beter gedurende de tijd dat de stroming in het water is dan in de periode dat er geen stroming is.
In de periode tussen het hoge water en het lage water, dit is het zogenaamde doodtij, wordt beduidend minder gevangen. Tijdens het doodtij zal er echt actief gevist moeten worden om vis aan de lijn te krijgen. Vaker ingooien (ongeveer om de 10 minuten) en af en toe wat slepen. Probeer de plaatsen op te zoeken waar het wat dieper is of waar het water op het oog tussen de banken doorstroomt.
Als het enigszins kan is het dus van belang om bij het plannen van de visuren rekening te houden met het tij. De beste periode om te vissen is grofweg van twee uur voor tot twee uur na hoogwater. Bij de stekkeuze op het strand is het van belang om te weten waar je op moet letten. Je moet weten waar de zandbanken, muien en zwinnen te vinden zijn. Om die te herkennen moet je wel weten wat precies muien en zwinnen zijn. Daarom hieronder enkele afbeeldingen waarop te zien is wat nu eigenlijk de muien en wat de zwinnen zijn. Deze worden nogal eens verward.

 

 

Ben je zelf bij eb en met rustig weer op het strand aanwezig geef dan je ogen de kost en neem de situatie goed in je op. Je zou een en ander ook op foto vast kunnen leggen zodat je daar later, tijdens wedstrijden, je voordeel mee kunt doen. Daar waar het water tussen de zandbanken doorstroomt, dus door de mui, is meestal de beste plek om te vissen. Vis dan net over of tegen de zandbanken aan. Bij wat ruwer weer en ruwere zee kan ook op de bank gevist worden waar zich dan ook onder andere de zeebaars kan bevinden.
 

Op de stranden waar ook strekdammen zijn, wat niet over het hele strand zo is, zijn de beste plaatsen meestal rechts en links van deze strekdammen. Rechts van de dam bij afgaand water en links van de dam bij opkomend water.  



        strekdam                                                            strekdam
                                            STRAND

Doordat zowel links als rechts van de koppen van de strekdammen diepere gaten ontstaan door de stroming, blijft daar ook vaak meer voedsel achter en is daar dus ook vaak meer vis aanwezig. Deze gaten bevinden zich net over de kop van de strekdam zoals op bijgaande tekening te zien is.
Het vissen op de strekdam zelf levert in de regel wel meer vis op maar is niet zonder risico’s. De strekdammen zijn glad en een ongeluk is zo gebeurd. Het is daarom misschien aan te raden alleen op de strekdam te vissen als je in ieder geval met een ander samen bent. Het spreekt voor zich dat bij het vissen in het donker een goede lamp onontbeerlijk is.

Het lood
Als blijkt dat er geen of geringe stroming is gebruik dan lood zonder ankers. Als het lood begint weg te rollen bij bijvoorbeeld inkomende stroming probeer dan eerst zwaarder lood zonder ankers. Lood zonder ankers werpt verder en vist bij het inhalen een stuk prettiger. Rolt het lood slechts langzaam weg wordt tevens een groter stuk water op een attractievere manier afgevist. Komt de stroming er echt goed in dan moet je altijd ankerlood gebruiken.

De hoofdlijn
Wat betreft de hoofdlijn zijn enkele zaken van belang: wel/geen stroming; rustig/ruw weer; vanaf strand/strekdam; veel/weinig vuil in water.

Geen stroom/rustig weer : tussen de 25/100 en 30/100 mm ( geen ankerlood).
Stroom/rustig weer : tussen de 28/100 en 35/100 mm ( wel ankerlood).
Stroom/ruw weer : gebruik dan 35/100 mm (wel ankerlood).
Strekdam : altijd 35/100 mm, dunne lijn slijt hier snel en breekt.
Veel vuil : gebruik 40/100 mm zonder voorslag, rustig en niet te ver ingooien.

De voorslag vanaf de kant altijd 50/100 mm, het mag dikker maar het is niet nodig. Bij het gebruik van een werpreel gebruik je wel een dikkere voorslag.

De onderlijn
Het kiezen van de onderlijn is een persoonlijke keuze. Er zijn vele soorten en hierbij komt de eigen voorkeur om de hoek kijken. Als één van de richtlijnen bij het gebruik van sleeplijnen kan aangegeven worden dat deze bij een ruwe zee eerder in de war zullen raken. In dat geval is het aan te raden te vissen met afhouders. Dat geldt ook voor bij het vissen onder de kant.

Haken
Vanaf het strand zijn de meest gebruikte haakmaten 2, 4 en 6. Bij grotere vis (gul en wijting) kan men nog 1 of 2 haakmaten groter vissen. Gebruik bij grote pieren geen te kleine haak. Daar de haak bij het gooien geheel in de zeepier zal verdwijnen zal dat leiden tot missers. Wat overigens niet gedaan moet worden bij het zeevissen is “aanslaan”. Dit is geheel onzinnig omdat de vis zich altijd zelf vastbijt en haakt. Het enige gevolg van aanslaan zal veelal zijn dat de vis van de haak geslagen wordt.

Stand van de hengel
Als er geen stroming is maakt het niet uit of de hengel hoog (rechtop) of laag afgesteund wordt. Als de stroming er echter wel is dan kun je de hengel het beste rechtop afsteunen in een korte strandsteun. Hierdoor is zo min mogelijk lijn in het water waardoor de lijndruk veel minder zal zijn en het ankerlood veel langer blijft liggen. Blijft het lood niet helemaal stil liggen maar verplaatst het zich niet te snel, wacht dan nog even met binnendraaien, je kan zo nog een vis vangen.
Bij veel vuil in het water is het ook belangrijk om de hengel rechtop af te steunen. Het vuil houdt zich vooral op in de eerste brandinggolven. Dus wanneer de lijn daar bovenuit blijft heb je er vaak geen of minder last van. Als je de hengel in dit geval laag neerzet vang je steeds veel vuil.

De Flyer
De flyer is een schuivende aaslijn die men na het ingooien van de vaste aaslijn aan de hoofdlijn hangt en het water in laat schuiven.
Hierdoor vist u op twee afstanden, namelijk ver weg en dichtbij.

Hoe maak je een Flyer:
Neem een stukje nylon van 0,50 mm en een lengte van 50 cm. Knoop aan de ene kant een wartel (het liefst een met een ronde bovenkant) en aan de onderkant een wartelloodje van ca. 50 gram. Knoop dan net boven de wartel of aan de wartel een aaslijn van ca. 0,30 mm en ongeveer 50 cm lang en daaraan de haak.
De haakmaat en het aas zijn afhankelijk aan de vissoort waarop men vist. In de regel zijn dit kleine vissen, gebruik dan ook kleine haken met een slikzager of een stukje pier.
Deze flyers kan men ook maken met 2 haken, let er wel op dat je maar met maximaal 3 haken vist.
Dit systeem werkt het best als men geankerd vist maar het hoeft niet speciaal.

Ten tweede hoe vissen we ermee:

Gooi in en draai de bocht uit de lijn. Maak de wartel van het Flyersysteem open en hang hem aan de hoofdlijn. Maak hem weer dicht en leg de flyer op het zand door de hengeltop naar het zand te richten. Draai vervolgens de lijn weer strak en hou vervolgens de hengel zo hoog mogelijk. U zult zien dat de flyer zich met een flinke snelheid richting water begeeft. Wanneer u denkt dat hij ver genoeg is laat u de flyer in het water zakken en geef nog wat lijn toe. (Meestal is een paar meter al genoeg.)

 

Locatiegegevens Hoek van Holland.

 Naar boven

*******************************************************************************************************************

IJmuiden (Noordpier)

De Noordpier ligt eigenlijk in Velsen-Noord maar je komt er door via Beverwijk richting Wijk aan Zee, te rijden. De parkeerplaats is niet zo groot, maar als je een beetje knap op tijd bent, kan je nog redelijk parkeren. Parkeren is gratis, dit in tegenstelling tot bij de Zuidpier, daar moet je betalen. De Zuidpier ligt bij IJmuiden, deze is een kilometer langer dan de Noordpier, dus ook verder lopen. Bij de parkeerplaats van de Noordpier kan je aan de linkerkant ook baarzen, alleen zit je daar wel vaak vast.
De Noordpier is een zeer geliefde visstek. De pier is ruim 2 km lang. Een fiets of karretje is dus altijd handig. Je gaat de pier op via een eerste hekje. Na zo’n 200 meter zie je links een stenen opbouw. Tot en met dit stenen opbouwtje kan je eveneens goed baarzen. Verder tot aan het volgende hek wordt er aan de binnenkant weinig of niks gevangen. Waar de blokken beginnen aan de rechterkant bij het strand, dit heet de buitenkant van de pier, wordt zomers veel op zeebaars, geep en harder gevist. Dit ook weer tot het hek. Hier is het alleen moeilijker vissen omdat je hier op de blokken moet klauteren en het water zo’n 3 meter onder je zit.
Vervolgens loop of fiets je tot voorbij het grote hek. Dit hek staat op 1 km. Hier moet je over een betonnen rand heen, 40 a 50 cm hoog. Zorg dat je niet te breed bent met je kar, want dit is een lastig opstakel. Dan heb je links een korte pier, dit is de oude pier.
Bij stormachtig weer kan je hier bij het vuurtorentje nog goed vissen. Je moet dan wel richting zee werpen en niet richting IJmuiden. Hier worden soms leuke baars- en hardervangsten geboekt. Maar als het even kan loop je de lange pier op. Het lijkt op een betonnen weg waar je vanaf kan stappen. Dan kom je tussen de blokken terecht waar je met wat wind lekker beschut kan staan en je dicht bij het zeewater kan komen. De diepte van zo'n pad tussen de blokken varieert van 50 cm tot anderhalve meter. Meestal is het voor de wintervis als gul, wijting enz. zo dat je vanaf 1500 meter de meeste vis vangt en helemaal op de kop van de pier. Links van de vuurtoren op de kop van de pier, kan je ook nog lekker zeebaarzen. Op de kop stikt het meestal ook van de gul omdat je vanaf hier naar de vaargeul kan gooien. Wat de zogenaamde zomervis, geep en makreel, maakt het eigenlijk helemaal niet uit waar je staat te vissen. Deze vissen vang je langs de gehele pier en zelfs soms ook aan de binnenkant, al is de buitenkant meestal beter. Dit geldt ook voor de scholen harders die vaak ook aan de binnenkant te vinden zijn. Ook de zeebaarzen zijn dus zowel aan de binnen- en de buitenkant te vinden. Deze zwemmen tussen de blokken, dus ver gooien hoeft niet, en zijn leuk te bevissen met een dobbertje. Vooral bij schemering en nacht, met een breekstaafje op je dobber, is dit een hele leuke sport. Je moet dan wel klauteren tussen de blokken. ‘s-Zomers komen er, zowel aan de binnen- als de buitenkant scholen makrelen langs. Het is een spektakel van jewelste om dit mee te maken. Iedereen rent en vliegt over de pier heen om zijn deel binnen te halen. Het is ook een bekende tongstek in Nederland. De tong is ongeveer vanaf 1400 meter goed te bevissen. De mensen komen uit het hele land om op de pier te vissen. Er is op de pier dus eigenlijk van alles te vangen aan vis. Het is aan te bevelen om goed ankerlood mee te nemen, zeker tot 175 gr, omdat het er vreselijk kan stromen. Bij zuidwesten wind is het goed vissen op de pier. De wind staat dan in je rug. In de vakantietijd kan het vreselijk druk zijn, vooral met parkeren, omdat het strand zeer geliefd is voor surfers. Dit stuk strand staat hier bekend om, dus wil je vissen in de zomer kom vroeg.

Dan nog een paar tips voor als je de vis meeneemt voor consumptie. Maak deze meteen dood en bewaar hem in een emmer of bak water. Gooi geen visafval of levende vis op de pier.

Neem je eigen afval mee naar de parkeerplaats, daar staan vuilnisbakken. Kijk uit met je aas, laat dit niet op de pier staan daar er veel meeuwen zijn. Je bent zo je dure pieren of zagers kwijt. Neem ook geen ondermaatse vis mee, hier word streng op gecontroleerd door de AID. Deze controleert regelmatig.

 

Locatiegegevens Noordpier IJmuiden (Velsen-Noord)

 Naar boven

*******************************************************************************************************************

Nieuwe Maas - Maasboulevard Schiedam

Zie voor een beschrijving voor het vissen in de Nieuwe Maas ter hoogte van Schiedam de tekst bij Pernisse Waterkant. Dit is recht tegenover deze stek gelegen.

 

Locatiegegevens Nieuwe Maas-Maasboulevard Schiedam.

Luchtfoto Nieuwe Maas-Maasboulevard Schiedam.

 Naar boven

*******************************************************************************************************************

Noordzeekanaal - Velsen-Zuid

Beschrijving volgt.

Locatiegegevens Noordzeekanaal - Velsen-Zuid

Luchtfoto Noordzeekanaal - Velsen-Zuid

 Naar boven

*******************************************************************************************************************

Papegaaienbek

De Papegaaienbek is gelegen aan de noordoever van de Maasvlakte. De stek ligt aan de splitsing van de Waterweg, Calandkanaal en Beerkanaal. Hij loopt vanaf de strekdam waar de Stenen Glooiing eindigt (dat is even voorbij de laatste windmolen aan Slag Maasmond) tot aan het hek op de stenen dijk richting het bedrijf Gate Terminal. Van de huidige Papegaaienbek, die totaal nog een lengte van ongeveer 200 meter heeft, is thans zelfs nog maar een aanzienlijk kleiner stuk te bereiken en te bevissen. De Papegaaienbek was al langere tijd nog maar een fractie van de Papegaaienbek van voor de aanleg van de 2e Maasvlakte in 2009. Daarmee is destijds een zeer groot deel van de Papegaaienbek als visstek verloren gegaan doordat die grotendeels afgesloten werd. Echter is nu reeds geruime tijd de Maasvlakteweg voorbij de splitsing met de Aziëweg naar het bedrijf Gate Terminal afgesloten door middel van een toegangscontrolepost met slagbomen. Hierdoor is de stenen dijk aan die zijde niet meer bereikbaar. Tevens is op de stenen dijk aan de Papegaaienbek op ongeveer 160 meter vanaf het bedrijf Gate Terminal een hekwerk geplaatst waardoor dat deel van de Papegaaienbek thans verboden gebied is en niet voor het vissen bereikbaar is. Het deel dat nu nog overgebleven is om te kunnen bevissen is alleen nog bereikbaar via de onverharde kiezelweg die gelegen is op Slag Maasmond. Deze moet je zover je kunt afrijden
waarbij je uitkomt voorbij de laatste windmolen aan het eind van de Stenen Glooiing. Vanaf daar heb je een stuk naar de kop van de Papegaaienbek en nog ongeveer 40 meter naar rechts richting het hek.
(Van de weergegeven stek op de foto hier rechtsboven is nog een klein stuk aan de linkerkant te bereiken en te bevissen)

De Papegaaienbek is te bereiken door de A15/N15 geheel af te rijden en de afslag Slufterstrand aan te houden. Dan over zo’n ruime 16 kilometer de Maasvlakteweg alsmaar rechtdoor af rijden tot aan de oprit van Slag Maasmond. Vervolgens Slag Maasmond oprijden en rechtsaf de onverharde weg helemaal volgen.

De stenen dijk waar vanaf gevist wordt is samengesteld uit brokken steen met asfalt ertussen. Hierdoor is deze dijk goed te belopen. Op sommige stukken onderaan de dijk ligt een kort strandje dat bij laag en afgaand water prima is om heerlijk vanaf te kunnen vissen. In dit strandje liggen onderaan de dijk op diverse plaatsen losse stenen die bij hoogwater niet zichtbaar zijn. Ook net achter de waterlijn liggen er op verschillende plaatsen stenen onder water. Daar moet je bij het indraaien bij hoogwater dus wel rekening mee houden want anders zijn het echte lijnverslinders en gaat het je veel materiaal kosten.  

Aan de kopse kant van de Papegaaienbek, die gelegen is richting het Beerkanaal, is het water in de vaargeul over de 20 meter diep. Vanaf het strandje bestaat het eerst uit een ondiep stuk van zand en stenen. Hier kun je wel een bot vangen. Daarachter krijg je een steil aflopende helling richting het diepe deel van het water. Hoewel je daar best de nodige vis kan vangen is het niet raadzaam op deze helling te vissen omdat je daar zeker veel materiaal zal verliezen doordat je vast komt te zitten. In de diepere vaargeul is het het beste vissen hoewel het daar wel flink stroomt. De vaargeul heeft een harde bodem en met gebruikmaking van een loodlifter heb je, als je snel genoeg indraait, geen (of weinig) last van vastlopers tegen de helling.

Aan het eind van de Stenen Glooiing voorbij de laatste windmolen, alwaar de huidige Papegaaienbek begint aan deze zijde, ligt een breker/strekdam. Voorbij deze dam richting de kop liggen vooral onder water ook heel veel stenen. Hier moet je goed op bedacht zijn want hier kun je echt veel onderlijnen op verspelen. Dit is niet de meest comfortabele stek eerlijk gezegd.

Er wordt daar veel met kunstaas op zeebaars gevist. Ook daarbij moet je goed weet hebben van de grote hoeveelheid onder water gelegen stenen. Als je daar geen rekening mee houdt en je het kunstaas te dicht tegen de strekdam laat weglopen gaat je dat een hoop materiaal kosten. De beste tijd om hier op de zeebaars te vissen schijnt in het donker te zijn met opkomend water.

          
(Foto's uit de oude doos. Dit deel van de Papegaaienbek is helaas niet meer bereikbaar)

In de winterperiode is er aan de Papegaaienbek goed schar te vangen. In de zomerperiode is er goed tong te vangen. Vangstgarantie bestaat echter niet. Verder kan er ook goed steenbolk en paling gevangen worden. Door de harde bodem is het niet het hele jaar rond een echte platvisstek.

De beste tijden om op deze stek aan de Papegaaienbek te vissen op de genoemde vissoorten zijn de periodes rond het opkomende of afgaande tij en in het donker, aldus de kenners. Je moet er dan wel rekening mee houden dat het rond die periodes wel druk kan zijn, ook al omdat de gehele visstek ongeveer nog maar 100 tot 150 meter lang is en de plaatsen beperkt zijn.

Door de kenners wordt ook gezegd dat het overdag in het licht echt niet goed vissen is op deze stek. Dat het geen wet is dat je alleen in het donker goed zou kunnen vangen is wel gebleken tijdens enkele sessies waarin we overdag gewoon prima schar gevangen hebben met een behoorlijk aantal vissers. Gewoon proberen dus.

 

Locatiegegevens Papegaaienbek.

Luchtfoto Papegaaienbek.

 Naar boven

*******************************************************************************************************************

Pernisse Waterkant

       

De stekken aan de Pernisse Waterkant te Pernis liggen aan de Nieuwe Maas.  De kant waar vanaf gevist wordt bestaat uit een grasstrook. Daarachter ligt een pad voor voetgangers en vervolgens nog een grasveld.

Om bij de stekken te komen hoeft niet ver gelopen te worden. De auto kan geparkeerd worden in de parkeervakken aan het Pernissehoofd. Vanaf daar sta je na 30 meter aan de waterkant. Loot je een van de laatste stekken vanaf de parkeerplaatsen gezien dan is de afstand hooguit 200 meter. Ook kun je de auto parkeren langs de Pernisse Sloepdijk (wat wij bij een wedstrijd doen) en vanaf daar via een verhard voetpad en een stuk grasstrook naar de stekken lopen. Deze afstand is voor de verste stek dan ook hooguit 200 meter.

In het water aan de oever liggen stenen die aflopend een heel eind doorlopen onder het wateroppervlak. Deze stenen helling gaat over in een dikke kleilaag en loopt vervolgens steil af. Je vist een eind voorbij deze aflopende helling waardoor je snel binnen moet draaien terwijl je de hengel hoog moet houden. Anders kom je vaak vast te zitten, zeker als er vis aan de lijn zit die gaat duiken als hij de kans krijgt. Vissen met een loodlifter is dan ook zeker aan te raden.
Als je toch vast komt te zitten moet je zeker niet gelijk uit alle macht de lijn los zien te trekken waardoor in de meeste gevallen onherroepelijk breuk van de lijn zal volgen. Het is zaak de lijn zwaar onder spanning te zetten en te houden door “erin te gaan hangen”. Op een gegeven moment zal het lood stukje bij beetje meestal alsnog los komen uit de kleirand.  

De diepte van de Nieuwe Maas op deze stek is volgens de vaarkaarten en de gegevens van Rijkswaterstaat ongeveer 13,5 meter. Over de gehele lengte van de Nieuwe Maas zijn er nogal wat diepteverschillen. Dit komt door de aanleg van zogenaamde trapjeslijnen. Dit zijn trapsgewijs aangelegde vakken om de verzilting landinwaarts zoveel mogelijk te reguleren. De dieptes zouden hierdoor variëren tussen ongeveer 8 en 20 meter.

De Nieuwe Maas is een getijdewater. Het beste kun je op deze stek vissen rond hoog water. Dit ook in verband met het binnen krijgen van de lijn over de steenstort.

In de Nieuwe Maas zijn de meest algemeen voorkomende soorten zoutwatervissen te vangen. Wijting, Steenbolk, Bot etc. Ook maak je, zeker in de zomerperiode, kans op een mooie fint en wordt er ook goed paling gevangen. Tevens maak je ook nog een goede kans om snoekbaars aan je lijn omhoog te zien komen. Hoewel deze laatste niet meetelt bij een wedstrijd toch een leuke bijvangst.    

LET OP: Voor het vissen aan de Pernisse Waterkant heb je een visakte nodig.   

 

Locatiegegevens Pernisse Waterkant.

Luchtfoto Pernisse Waterkant.

 Naar boven

*******************************************************************************************************************

Scheveningen - Zuidelijk Havenhoofd

Zie voor een algemene beschrijving voor het vissen vanaf een havenhoofd/pier de tekst bij IJmuiden (Noordpier).

locatiegegevens Zuidelijk Havenhoofd Scheveningen.

 Naar boven

*******************************************************************************************************************

Ter Heijde - strand

Zie voor een algemene beschrijving van het strandvissen de tekst bij Hoek van Holland (strand).

Locatiegegevens Ter Heijde.

 Naar boven

*******************************************************************************************************************

Waterweg

De Waterweg is de hoofdader van het havengebied van Rotterdam. Het is de drukst bevaren route ter wereld. Dagelijks komen hier honderden zeeschepen, olietankers, binnenvaartschepen, etc doorheen gevaren. Het is een prachtig schouwspel van komen en gaan. Het is een uitermate geschikt water om bijna alle verschillende soorten van de hengelsport te beoefenen. Alles is mogelijk behalve de karper‑ en snoekvisserij. U kunt het zo gek niet bedenken. U vangt er kabeljauw, zeebaars, paling, brasem, harders, snoekbaars, tong, etc. In het volgende stukje kunt u lezen waar u voor deze vissoorten het beste terecht kunt, in welke tijden van het jaar én met welk tij u de meeste kans maakt.

De stekken
Aan de Waterweg kunt u altijd terecht. U kunt overal makkelijk met de auto komen en het weer maakt ook niet uit. U kunt altijd wel met de rug in de wind staan. Uiteraard zijn er altijd betere en mindere stekken en daarom wil ik u graag met de allermooiste stekken van de Waterweg bekendmaken. Als u namelijk op de verkeerde plekken gaat staan is de kans groot dat er binnen zeer korte tijd geen loodje meer in uw viskoffer te vinden is! Aan de Waterweg kunt u aan 2 zijden vissen, de noord‑ en de zuidzijde. De noordzijde is aan de kant van Maassluis en de zuidzijde is aan de kant van Rozenburg. U kunt aan beide zijden prima vissen, echter aan de kant van Maassluis moet u wel weten waar u moet zeevissen en daar wil ik u het een en ander over vertellen.


Noordzijde Waterweg

Maassluis-West
De stekken bij Maassluis-West zijn de moeilijkste stekken aan de Waterweg. Vanwege de grote hoeveelheden steenstortingen moet u hier met extreem lange strandhengels vissen. Minimaal 5 meter lang. ‘s-Winters kunt u hier perfect op gul vissen (van oktober t/m maart). Het is daar niet ongewoon om 20 Gullen op een dag te vangen. In de jaren dat het niet zo goed is, is het toch altijd nog wel mogelijk om een leuk visje te vangen. Extreem zware gullen (20 pond en meer) worden hier vrijwel altijd verspeeld in de steenmassa die voor uw voeten ligt. Het kleinere spul (2 tot 6 pond ) kunt u, als u met een snelle molen vist, goed binnen halen. Onderlijnen die hier goed geschikt zijn om te gebruiken zijn de zogenaamde Jojo’s! In de zomer is in Maassluis-West prima paling en tong te vangen. Als u aan komt gereden kunt u naar rechts lopen over het fietspad naar de "Munitie steiger". (Zie routebeschrijving onder dit kopje) Dit is een betonnen steiger waar u met maximaal 4 mensen goed op kunt vissen en dit is ongeveer 10 minuten lopen. Als u linksaf gaat bij de parkeerplaats dan kunt u het hele stuk prima staan tot aan paal 9. Dit is een moeilijk stuk om te vissen, maar zeker de moeite waard. Let op: vist u met een hengel korter dan 4,5 meter dan heeft het weinig zin om hier te gaan vissen. Doet u dit toch, dan verspeelt u veel lood en verpest u een stek voor een andere visser die daar wel met het juiste materiaal staat te vissen. Die kan dan niet meer vissen vanwege al uw afgetrokken lijnen! 

Route:(vanaf Rotterdam) A20 richting Hoek van Holland, afslag Maasdijk/Maassluis-West, rotonde links 3/4, stoplichten linksaf, bij volgende stoplichten rechtdoor en na 100 meter rechtsaf de Maasdijk en vervolgens met de bocht mee de Schenkeldijk op. De Schenkeldijk helemaal uitrijden, spoor over, rechtsaf en na 200 meter kunt u daar uw auto parkeren.
Route: (vanaf Den Haag doorgaande weg door het Westland) A20 richting Vlaardingen/Rotterdam, afslag Maasdijk/Maassluis-West, rotonde rechts 1/4, stoplichten linksaf, bij volgende stoplichten rechtdoor en na 100 meter rechtsaf de Maasdijk en vervolgens met de bocht mee de Schenkeldijk op. De Schenkeldijk helemaal uitrijden, spoor over, rechtsaf en na 200 meter kunt u daar uw auto parkeren.

Het Havenhoofd van Maassluis en het Oeverbos
Het Havenhoofd is de plek waar de Waterweg op papier overgaat van zout naar zoet water! Op het rechter havenhoofd mag u nog zonder vispas en bijbehorende lijst van viswateren vissen. Echter op het linker havenhoofd (aan de zijde van de pont Maassluis‑Rozenburg) heeft u een vispas én bijbehorende lijst van viswateren nodig! Tussen het havenhoofd van Maassluis en Vlaardingen kunt u in de zomer prima op paling vissen. 20 tot 30 palingen op een avond waren niet ongebruikelijk maar of dat met de achteruitgang van de palingstand nog mogelijk is is de vraag. Aan het Oeverbos kunt u prima op brasem vissen met de matchhengel of de feederhengel. Ook is er prachtige sport als u een kanjer van een winde haakt of misschien wel een harder! In de zomer zijn er 's nachts ook mooie palingvangsten mogelijk! Let op voor wat betreft het nachtvissen op deze locatie gezien het vereiste van de vispas voor zoetwater. In principe is vanaf 2013 het nachtvissen het hele jaar toegestaan maar is het aan de visrechthebbende om kenbaar te maken hoe het geregeld is ter plaatse. Vanaf 2013 wordt het voor vispashouders geregeld via een landelijke nachtvistoestemming die verkrijgbaar is via de website van de federatie of Sportvisserij Nederland. 

Route havenhoofd Maassluisse zijde: (vanaf Rotterdam) A20 richting Hoek Van Holland, afslag Maasland/Maassluis, rotonde links 3/4, 3 maal stoplichten door, brug over het water voorbij rijden en eerste links. Aan het einde van de weg linksaf naar Havenhoofd rijden.
(vanaf Den Haag doorgaande weg door het Westland) A20 richting Vlaardingen/Rotterdam, afslag Maasland/Maassluis, rotonde rechts  1/4, 3 maal stoplichten door, brug over het water voorbij rijden en eerste links. Aan het einde van de weg linksaf naar Havenhoofd rijden.

Route havenhoofd Vlaardingse zijde: (vanaf Rotterdam) A20 richting Hoek Van Holland, afslag Maasland/Maassluis, rotonde links 3/4, 3 maal stoplichten door, voor de brug linksaf het spoor over, weg vervolgen tot aan het water.
(vanaf Den Haag doorgaande weg door het Westland) A20 richting Vlaardingen/Rotterdam, afslag Maasland/Maassluis, rotonde rechts 1/4, 3 maal stoplichten door, voor de brug linksaf het spoor over, weg vervolgen tot aan het water.

Route naar het Oeverbos: (vanaf Rotterdam) A20 richting Hoek van Holland, afslag Maasland/Maassluis, rotonde links 3/4, bij het derde stoplicht linksaf, dijk volgen en bij bord restaurant Oeverbos rechtsaf het parkeerterrein op.
(vanaf Den Haag doorgaande weg door het Westland) A20 richting Vlaardingen/Rotterdam, afslag Maasland/Maassluis, rotonde rechts 1/4, bij het derde stoplicht linksaf, dijk volgen en bij bord restaurant Oeverbos rechtsaf het parkeerterrein op.


Zuidzijde Waterweg

Rozenburg

We gaan weer beginnen aan het begin van de Waterweg, het einde van de landtong. U kijkt op Hoek van Holland en als de wind zuid‑west is dan staat u hier heerlijk, met uw rug in de wind. U hoeft hier nergens ver te lopen omdat u uw auto gewoon langs de weg kunt parkeren. U loopt even naar beneden en zit als een vorst. Vanaf de kop van de landtong tot aan de Stormvloedkering kunt u hier gedurende de winter veel gul, steenbolk en wijting vangen. 's Zomers kunt u hier zeebaars, tong, paling en bot vangen.  Vóór de Stormvloedkering kunt u prima vissen op gul of in de buurt van paal 4. Dit is een zeer diepe stek met goede gulvangsten, tevens ligt hier een steiger waar u vanaf kunt vissen. Een prachtige stek om 's zomers op paling en tong te vissen ligt tussen paal 5 en paal 9. Dit is een ondiepe zandplaat waar de platvissen allemaal heen trekken. Zeker in het donker is dit een topstek.

 


Een gullenstek, paal 10!
Een prima stek aan de Waterweg om een gulletje te vangen is tussen paal 9 en 10. Het is wel een stuk lopen omdat u hier niet met de auto in de buurt kunt komen, maar zeker het proberen waard. Hier geldt echter ook weer dat u met lange werphengels moet vissen van 4,5 meter of meer!

Witvissen in de Waterweg!
Tussen paal 10 en paal 15 kunt u prachtig vissen op harder. Dit is de mooiste en een van de sterkste sportvissen die in Nederland rondzwemt! Heerlijk 's zomers in je korte broek met een matchhengel en een witbrood op zoek naar die krachtpatsers. Een topstek voor deze sportvis is waar de pont aanlegt! Let op! Aan de zijde van Rozenburg is de scheiding van zout naar zoet de aanlegsteiger van de pont. Rechts van de pont heeft u geen vispas nodig, links ervan heeft u een vispas en een grote vergunning nodig! Dit alles gezien vanaf de zijde van Maassluis.

Routebeschrijving Waterweg zuidzijde (Rozenburg): (vanaf Rotterdam) A20 richting Hoek Van Holland, afslag Maasland/Maassluis, rotonde links 3/4, of (vanaf Den Haag doorgaande weg door het Westland A20 richting Vlaardingen/Rotterdam, afslag Maasland/Maassluis, rotonde rechts 1/4), vervolgens 3 maal stoplichten door, voor de brug linksaf het spoor over, weg vervolgen tot aan het water. (Borden pont volgen) Even overvaren en u bent al bij de harderstek. Als u wilt zeevissen dan gaat u 2 maal T‑kruising rechts en dan heeft u aan uw linkerkant het Calandkanaal. Dit is een prima wijting en palingstek. Aan de rechterkant ziet u na een paar kilometer de Waterweg. (U kunt de weg helemaal uitrijden, langs het water begint het bij paal 8 en eindigt bij paal 0). Wilt u bij paal 10 vissen, dan moet u dus een stuk teruglopen vanaf paal 8, of u parkeert uw auto bij het gebouw dat u aan de rechterkant van de weg ziet.

Kortom: het komt er dus op neer dat u aan de zuidzijde van de Waterweg eigenlijk overal wel terecht kunt om een leuk visje te vangen. Daarentegen moet u aan de noordzijde wel degelijk weten waar u gaat staan om een lekkere visdag te hebben.

De vangsten zijn over het algemeen aan de noordzijde beter dan aan de zuidzijde. Het is dus een afweging die u zelf moet maken. Ik wens u veel succes bij het vissen in de Waterweg, een van de allerbeste zeevisstekken van Nederland!

 

Locatiegegevens Waterweg Maassluis  - Poortershaven.

Locatiegegevens Waterweg Maassluis  - Kwartellaan (Tunneltje)

Locatiegegevens Waterweg Maassluis  - Santplaet

Locatiegegevens Waterweg Maassluis  - Noordzee Havenhoofd

Locatiegegevens Waterweg Rozenburg - Europoort.

Locatiegegevens Waterweg Rozenburg - Boulevard.

 

Luchtfoto's Nieuwe Waterweg bij Maassluis (Haven) en Maassluis (tunneltje)

 Naar boven

*******************************************************************************************************************

Yangtzekanaal

Het huidige Yangtzekanaal is ontstaan uit de voormalige Yangtzehaven en het deels nieuw gegraven kanaal. De Yangtzehaven  was voorheen een doodlopende zijtak van het Beerkanaal. Met de aanleg van de 2e Maasvlakte is er een kanaal gegraven naar de 2e Maasvlakte in het verlengde van de Yangtzehaven. Vervolgens is de dijk van de Yangtzehaven in 2012 doorgebroken en is het ontstane kanaal vervolgens het Yangtzekanaal geworden.
Het Yangtzekanaal is ongeveer 600 meter breed en 20 meter diep. Dit zou het diepste kanaal zijn van de hele Rotterdamse Haven! Daarom komen hier ook de grootste containerschepen ter wereld die hun ladingen zullen laden en lossen in de havens.

De visstekken waar gevist kan worden in het Yangtzekanaal bevinden zich langs de Antarcticaweg. Daar kom je automatisch op uit als je de doorgaande weg N15 naar de 1e Maasvlakte blijft volgen. Deze buigt aan het eind af naar rechts en gaat over in de  Antarcticaweg.
Als je op de Antarcticaweg komt ligt gelijk langs het kanaal een onverhard pad waar je met de auto op kunt. Deze heb je dus direct naast/boven de visplek staan. Parkeer de auto wel zodanig dat anderen er ook nog makkelijk langs kunnen rijden. Dat mag gezien de breedte van het pad geen probleem opleveren. Doe je dat echter niet dan zal het Havenbedrijf Rotterdam bij overlast niet schromen ook deze stekken in de toekomst als verboden visgebied aan te merken.

              

De kant bestaat uit een redelijk lange glooiing/dijk van losliggende kleine blokken steenstort, zoals op de hierboven getoonde foto’s goed zichtbaar is. Deze zijn wel goed te belopen maar er moet toch wel de nodige voorzichtigheid in acht genomen worden. De blokken zijn klein en liggen daardoor niet allemaal even vast. Als je vanaf het onverharde pad vist moet je de eventuele vis dus wel een behoorlijk stuk omhoog takelen vanaf de waterlijn.
Via Sportvisserij Nederland is in het verleden wel de vraag uitgezet bij het Havenbedrijf Rotterdam of het mogelijk is de blokken helemaal te fixeren met split, kiezel of zand o.i.d. Of dat ooit nog gaat gebeuren is niet bekend omdat dat natuurlijk ook een grote extra kostenpost oplevert voor het Havenbedrijf.

Als je de Antarcticaweg verder afrijdt kom je na ongeveer 1,5 km bij een kademuur uit alwaar zich een aanlegplaats voor schepen bevindt. Ook daar kun je met de auto oprijden. Hier is het zeker zaak de auto zodanig te parkeren dat ook het overige, werk- en bestemmingsverkeer die bij de schepen moeten zijn, nog steeds een vrije doorgang hebben. Zoals eerder aangehaald is het anders snel gedaan met deze visstekken.
Je kunt hier tussen en naast de schepen vissen en kunt dus als het ware vanuit de auto vissen. Het kan uiteraard wel gebeuren dat er een schip komt aanmeren op de plaats waar je aan het vissen bent. Dan zul je dus moeten verkassen.

              

De beste vistijd (maar misschien nog wel meer de makkelijkere vistijd) is met hoog water. Dit vergemakkelijkt het takelen van de vis over de lange stenen glooiing/dijk uiteraard enigszins. Toch kan er ook met laag water genoeg vis gevangen worden. Zoals bijna overal is alleen de periode van stilstaand water de slechtste periode.

In het Yangtzekanaal wordt over het algemeen wat kleinere vis gevangen. De vangsten bestaan daarbij merendeels uit wijting, schar, zeebaars, bot en steenbolk. Soms wordt er echter ook een gulletje, meun of fint gevangen. Wat als een heel mooi resultaat mag worden gezien is dat ook de zeeforel inmiddels regelmatig door sportvissers gevangen wordt.

Volgens Sportvisserij Nederland is het Yangtzekanaal in verband met de ligging en diepte zelfs een belangrijk gebied voor het behoud van de zeebaars en zeeforel, die hier jaarrond gevangen worden. Doordat er een uitlaat van de EON-centrale uitmondt in het kanaal ,waar warm water uitkomt, blijkt het een belangrijk opgroei-gebied voor zeebaars te kunnen zijn en is het waarschijnlijk zelfs een belangrijk paaigebied voor de zeebaars.

 

Locatiegegevens Yangtzekanaal.

Luchtfoto Yangtzekanaal.

 Naar boven