HAAKKNOPEN         

 

Meerdere knopen om zowel haken met een bledje als met een oog op een stevige manier aan de lijn te bevestigen.

 

 

 

 
 

 Bledknoop 1


Een van de meest gebruikte knopen. Zowel te gebruiken bij haken met een bled of oog. Bij een haak met een oog eerst de lijn door het oog halen.

1.  Neem het eind van de lijn dubbel en houd dit dubbele lijngedeelte bovenop de haaksteel.

2.  Pak het eind van de lijn en draai dit stevig rond de haaksteel en het dubbele lijngedeelte. Draairichting: van het bledje weg .De windingen mooi aansluitend naast elkaar leggen.

3.  Na 4 tot 7 windingen steekt men het eind van de lijn door de naar links uitstekende lus.

4.  Men houdt de knoop met de vingers van de linkerhand vast en trekt de lijn voorzichtig naar rechts. De lus schuift nu met de draad onder de windingen door.

5.  Uiteinde kort afknippen.

   

 

 

 

 

Bledknoop 2


Deze knoop is nog iets steviger dan de vorige knoop. Kan ook weer gebruikt worden bij haken met een bled of oog. Bij een haak met een oog eerst de lijn door het oog halen.

1.  Maak een grote lus in het eind van de lijn en houd die boven de steel van de haak.

2.  Grijp met de vingers van de linkerhand die zijde van de lus die het dichts bij de bocht van de haak is. Houd de rest van de lijn en de haak stevig vast met de vingers van de rechterhand.

3.  Draai de "linker"kant van de lus rond de haaksteel en het naar links uitstekende einde van de lijn, naar het bledje toe. Doe dit ongeveer 5-6 maal.

4.  Is dit gedaan houd de lus dan open met de vingers van de rechterhand en trek met de linkerhand aan het eind van de lijn om de lus dicht te trekken.

5.  Stevig aantrekken en uiteinde kort afknippen.

   

 

 

 

 

Palomarknoop


E
en prima knoop om op een eenvoudige wijze een haak met oog of een wartel aan de lijn te zetten. Een zeer betrouwbare knoop. De betrouwbaarheid is groot omdat de lus zichzelf aantrekt bij  spanning. Voor alle duidelijkheid: de haak of wartel dient door de nieuw ontstane lus gehaald te worden alvorens de knoop aan te trekken.

   

 

 

 

 

Clinchknoop / Verbeterde kunstaasknoop / Halve bloedknoop

 
Voor het aanknopen van nylon lijn aan metalen oogjes van haken, wartels, kunstaas, loodjes, enz. enz. 

1.  Haal de lijn door het oog.

2.  Draai het uiteinde 5-6 maal rond de hoofdlijn.

3.  Steek het uiteinde van de lijn door de lus bij het oog.

4.  Haal het eindje vervolgens terug door de nieuw ontstane lus die nu gevormd is.

5.  Maak de knoop nat en trek langzaam aan. Help de knoop zo nodig met de vingertoppen totdat de  windingen goed tegen elkaar liggen. Snijd het uiteinde kort af.

   

Vervang in het voorbeeld de wartel door de haak met oog.

 

 

 

 

Dubbel doorgehaalde kunstaasknoop / Trileneknoop


Een net weer andere vorm van de voorgaande knoop en eveneens een zeer betrouwbare knoop.

   

Vervang in het voorbeeld de wartel door de haak met oog.

 

 

 

 

Dubbele lijn knoop


Dit is een knoop die zowel goed is om te gebruiken met nylon lijn als met gevlochten lijnen. De lijn moet absoluut dubbel worden genomen.

   

Vervang in het voorbeeld de wartel door de haak met oog.

 

 

 

 

Kanjerknoop

 
Zowel geschikt voor haken met een oog als voor het aanzetten van een wartel. Een zeer sterke simpel te maken knoop speciaal bedoeld voor grote vissen.

1.  Steek het eind van de lijn door het oog.

2.  Maak een lus in het eind van de lijn die zo groot is dat het haak er gemakkelijk doorheen kan worden gestoken.

3.  Steek de haak 5-7 maal door de lus.

4.  Maak de knoop nat en trek aan het eind van de lijn om de knoop aan te trekken.

5.  Trek de knoop langzaam tot op het haakoog en snij het uiteinde kort af.

   

 

 

 

 

Superknoop


Dit is een universele knoop die voor alle toebehoren met een oog gebruikt kan worden. Zowel geschikt voor nylon lijn als voor gevlochten lijn.

1.  De lijn dubbel nemen en door het oog steken.

2.  De lus terugleggen over de dubbele lijn.

3.  Het einde van de lijn door de lus heen naar buiten steken.

4.  De lijn een vijftal maal buitenom over de lus heen wikkelen.

5.  Het einde van de lijn binnendoor terughalen, natmaken en zachtjes aantrekken.

   

Vervang in het voorbeeld de wartel door de haak met oog.

 

 

 

 

Aanknopen haak aan staaldraad


Voor het maken van onderlijnen met staaldraad. Kan zowel gemaakt worden met kaal metaaldraad als met draad voorzien van een coating/mantel. Ter bescherming kan er nog krimpkous over de knoop met sleeves gedaan worden..

1.  Schuif twee sleeves op de lijn  (+ eventueel de krimpkous) en steek de lijn vervolgens door het oog van de haak. Leg in de lijn een enkelvoudige knoop.

2.  Steek het uiteinde wederom door het oog van de haak en haal het uiteinde van de draad nog eens door de ontstane lus.

3.  Schuif de sleeve die het dichtst bij het oog zit over de dubbele draad en zet deze met een tang op drie plaatsen stevig vast.

4.  Herhaal dit met de tweede sleeve.

5.  Knip het eind van de draad niet te kort af .Schuif hierna de krimpkous over het geheel tot tegen het oog  en iets over het afgeknipte eindpunt. Verwarm en klaar is deze ijzersterke verbinding .

   

 

 

 

 

Vlaamse knoop


Knoop voor het maken van een sterke (stalen) onderlijnen voor bijv. de zware strand- of zeevisserij. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van een sleeve voor extra zekerheid. Als eerste wordt de sleeve op de onderlijn geschoven. Dan wordt de lijn door het oog van de haak of wartel gevlochten en wordt de knoop gemaakt. Als de knoop aangetrokken is moet het uiteinde eveneens terug door de sleeve gestoken worden. De sleeve wordt tot op de knoop geschoven en met een (sleeve)-tang of botte tang dichtgeknepen. 

   

 

 

 

 

Uniknoop / Grinnerknoop


Deze knoop kan zowel voor het aanzetten van een haak als ook voor het aanzetten van een wartel of  kunstaas gebruikt worden. Na het leggen van de windingen ontstaat een open lus die sluit door hem onder spanning aan te trekken. Deze knoop kan ook goed gedaan worden met een dubbelgevouwen lijn, waardoor hij nog iets steviger is.

   

Vervang in het voorbeeld de wartel door de haak met oog.

 

 

 

 

 Tandemknoop


Deze knoop om een haak met oog aan de lijn te zetten kan ook goed gebruikt worden om meerdere haken op bijvoorbeeld een roofvisonderlijn te zetten.

1.  Leg het korte uiteinde van de onderlijn langs de haak. Draai er met uw duim en wijsvinger een kleine lus in die min of meer haaks op de haaksteel komt te staan. Dat helpt om de lijn netjes om de haaksteel te wikkelen.

2.  Wikkel nu de onderlijn, beginnend naast het oog van de haak, over het uiteinde van de onderlijn en de haaksteel terug in de richting van het oog.

3.  Na 8 tot 10 wikkelingen de strak tegen de haaksteel liggende wikkelingen met de linkerhand vasthouden. Het andere uiteinde van de onderlijn door het oog steken en de knoop aantrekken. U hebt nu één haak vastgeknoopt.

4.  De tweede haak op de gewenste afstand tot de eerste haak naast de onderlijn leggen en de bovenstaande procedure herhalen.  

   

 

 

 

 

Glijdende haakknoop


Met de glijdende haakknoop heb je een van de beste manieren om een schuivende haak boven de standaard haak te bevestigen. Meestal speciaal gebruikt door roofvissers op een rig met meerdere haken. Kan op iedere  lijndikte bevestigt worden. De lijn waarmee de knoop gemaakt wordt hoeft niet dezelfde dikte te zijn als de hoofdlijn. In feite is een lichtere draad gemakkelijker en beter.

   

 

 

 

 

Verschuifbare haak


E
veneens een methode, niet eens een echte knoop, waarbij de haak met een siliconenslang op de lijn gefixeerd wordt en verschuifbaar is.

   

 

 

Afbeeldingen: ABC-SPORTVISSEN