ZIJLIJNKNOPEN         

 

Diverse knopen om zijlijntjes te maken, bijvoorbeeld in een paternoster of om een voerkorf in te hangen.

 

 

 

 
 

Waterknooplus


Deze knoop kan goed gebruikt worden om een voerkorf aan de verkregen lus te bevestigen. Waarneer een van de zijden van de strak getrokken lus op driekwart lengte doorgeknipt wordt ontstaat een korter en een langer stuk lijn. Aan de korte lijn de korf bevestigen en aan het langere lijngedeelte de onderlijn met haak.

   

 

 

 

 

Bloedlus / Dropperlus


Met deze knoop ontstaat een zeer solide lus die afhankelijk van de dikte van de lijn waarin hij gelegd wordt en de lengte van de lus mooi van de lijn af blijft staan.

   

 

 

 

 

Dropper lus - lus 


De correcte manier om een zijlijntje met de lus in lus methode te bevestigen.

   

 

 

 

 

Linemans lusknoop

 
Een lusknoop waaraan men makkelijk een zijlijn kan bevestigen. Een makkelijke te leggen knoop waarbij de onderlijn/hoofdlijn niet verzwakt wordt.

1.  Draai een lus van twee slagen in de lijn en vouw de bovenkant van de lus naar je toe zodat een achtvorm ontstaat. Deze lus iets onder de hoofdlijn uit laten komen. Begin wel met een vrij grote lus.

2.  Haal het onderste gedeelte van de teruggevouwen lus achterlangs door de lus in het centrum zoals te zien in figuur 2 zodat vervolgens figuur 3 ontstaat.

3.  De zijlijnen gelijkmatig aantrekken terwijl je de lus in stand houd op de gekozen lengte.

   

 

 

 

 

Zijlijnknoop


Een knoop waar de zijlijn ingestoken wordt en gefixeerd wordt door een knoop aan het uiteinde van de zijlijn. 

   

 

 

 

 

Paternoster zijlijn


Door na de dropperlus of de Linnemansknoop te hebben gelegd de ontstane lus open te knippen maak je op een eenvoudige manier een paternoster. Daarbij dan wel goed rekening houden met de lengte van de lus die je maakt.

   

 

 

 

 

Afhouder onderlijnknoop


Voor het knopen van een haaklijn aan een (plastiek) afhouder. Zeer makkelijk te leggen knoop. Maak eventueel een verdikking aan het uiteinde van een gladde afhouder door deze even lichtjes te verwarmen met bijv. een aansteker en dan plat te drukken.  De knoop kan er dan niet vanaf schuiven.

   

 

 

 

 

Afhouderknoop


Goede knoop voor het bevestigen van plastiek afhouders voor paternosters. Ook hier geldt dat je eventueel een verdikking aan het uiteinde van een gladde afhouder moet maken door deze even lichtjes te verwarmen met bijv. een aansteker en dan plat te drukken zodat hij niet uit de gelegde knoop glijdt.   

   

 

 

 

 

Dropshot zijlijn met sleeve


Voor het rechtstreeks op de dropshotlijn bevestigen van de haak door het gebruik van een sleeve. De haak komt daarbij haaks op de lijn. 

   

 

 

 

 

Krimp kraal wartel afhouder


Hierbij tevens nog een voorbeeld van een manier om zelf paternosters te vervaardigen. Het is dan wel geen knoop maar past in het kader van de zijlijnen die hiervoor getoond zijn. 

   

 

 

Afbeeldingen: ABC-SPORTVISSEN