STUITJES                   
     
OOGWIKKELINGEN       


Een stuitje moet goed op zijn plaats blijven zitten op de lijn om bijvoorbeeld een schuifdobber op de juiste diepte te houden. Toch moet hij tevens verschuifbaar zijn om de diepte aan te kunnen passen. Aan deze voorwaarden voldoen de onderstaande stuitjes zeker. Tevens een voorbeeld van een wikkeling om een oog op een hengel vast te zetten.

 

 

 

 
 

Stuitje / Uniknoop


Een zeer eenvoudig te maken stuitje. Het stuitje kan met een druppeltje snel drogende lijm nog extra stevig en mooi glad gemaakt worden. Tevens kan het handig zijn om een klein kraaltje tussen het stuitje en de dobber te monteren zodat het stuitje niet door het dobberoogje kan schieten.
   

 

 

 

 

Spijker/ Naaldknoop knoop


Nog een voorbeeld van een stuitje dat goed werkt. Bij deze knoop wordt in het voorbeeld gebruik gemaakt van een spijkertje met kop. Het is handiger om bij gebruik van een spijkertje een koploos spijkertje te nemen. Nog handiger is echter om een naald te gebruiken waarbij de lijn door het oog van de naald gestoken kan worden om de lijn mee door te halen door de aangelegde wikkelingen.

   

 

 

 

 

Stuitknoop voor zeeonderlijnen


Bij deze stuitknoop wordt de knoop in de lijn zelf gelegd. Deze wordt onder andere gebruikt om afhouders vast te zetten op onderlijnen voor het zeevissen. Daarbij komt dan zowel een knoop boven als onder de afhouder te zitten. De knopen kunnen ook op enige afstand van elkaar gelegd worden waardoor het ertussen geplaatste onderdeel tussen de knopen vrij kan schuiven.
 

1.  Leg een lus in de lijn.  

2.  Draai de kant van het uiteinde van de lijn tweemaal rond de lijn.

3.  Haal het uiteinde vervolgens door de lus.

4.  Bevochtig en trek de knoop aan.

5.  Plaats nu het onderdeel op de lijn en vervolg met de tweede knoop.

6.  Het onderdeel zit nu gefixeerd tussen de knopen dan wel kan nu vrij op de lijn schuiven tussen de twee knopen. 

   

 

 

 

 

Takeling of Wikkeling


Voor het op de hengel vastzetten van geleideogen.

1.  Hou 15 cm wikkelgaren apart om als lus te gebruiken. Zet een pootje van de ring vast met tape. Houd het wikkelgaren vast met de linkerduim .

2.  Draai het wikkelgaren rond en zet hiermee het begin van het garen vast. Draai vervolgens de hengel langzaam rond in de linkerhand waarbij men het wikkelgaren geleidt met de rechterhand.

3.  Ga hiermee door totdat er nog ongeveer zes windingen moeten worden gelegd. Leg de reeds klaargemaakte lus op de wikkeling met de punt van de lus wijzend in de richting waarin men wikkelt.

4.  Wikkel over de lus heen tot het pootje van de oogring bedekt is. Snijd het wikkelgaren af en steek het eind ervan door de lus.

5.  Trek aan het uiteinde van de lus waardoor het eind van het wikkelgaren onder de wikkelingen komt te liggen. Trek het eindje stevig aan en snij het garen zo dicht mogelijk af. (scheermesje)  Wikkel  altijd naar het oog toe. Werk af met verschillende dunne lagen lak  (minimaal 3)  

   

 

 

Afbeeldingen: ABC-SPORTVISSEN