LUSKNOPEN         

 

Onderstaande knopen worden voor vele doeleinden gebruikt. Hoofdzakelijk om een onderlijn aan de voorslag of hoofdlijn vast te maken. Uiteraard ook om de dobberlijn aan de connector van het elastiek te bevestigen. Maar evengoed in combinatie met het gebruik van wartels en lood.

 

 

 

 
 

Non slip knoop


Het kenmerkende aan deze knoop is dat de lus muurvast zit en zijn grootte goed vasthoudt. Wordt vaak  toegepast bij  verbinden van de hoofdlijn/dobberlijn met de connector aan het elastiek. Tevens goed voor aan de onderlijn. Uiteinde kort afknippen.

   

 

 

 

 

Chirurgische lus /Overhandknoop


Een eenvoudige manier om een lus aan het eind van de lijn te knopen. Zeer veel gebruikt voor lus in lus verbindingen. Dunnere lijnen vaker doorhalen dan dikkere lijnen. Drie keer doorhalen tot 25/00. Bij dikkere lijnen is twee keer voldoende.

   

 

 

 

 

Lus gevlochten lijn


1.  Maak een lus in de lijn en klem deze vast tussen duim en wijsvinger.

2. Tors daarna de links ontstane lus drie maal rond zichzelf .

3. Haal daarna de bovenste lus door de linkse lus.

4. Bevochtig de knoop en trek de lus aan.

   

 

 

 

 

Perfectionlus


Dit is een zeer betrouwbare lus. Voor het snel en goed knopen van een onderlijn is deze lus zeer geschikt.

   

 

 

 

 

Lus - Lus verbinding


Deze verbindingen tussen twee lijnen wordt vooral gebruikt om hoofdlijn en onderlijn met elkaar te verbinden. De lus in lus is het sterkst bij lijnen waarbij het verschil in dikte tussen de twee lijnen niet te groot is. De lijnen grijpen elkaar dan als het ware gelijkmatig. 

   

 

 

 

 

Figuur acht knoop


Een voor zichzelf sprekende lusknoop. Zeer eenvoudig te leggen en volgens zeggen een van de beste lusknopen.

   

 

 

 

 

Vijfvoudige lus 


1.  Leg het uiteinde van de lijn terug langs de hoofdlijn.

2.  Leg een lus in het dubbele lijngedeelte.

3.  Haal het eind van de dubbel gelegde lijn vijfmaal door deze lus.

4.  Maak de knoop nat en trek langzaam maar stevig aan. Snij de eindjes af.

   

 

 

 

 

Losschietende lus


Kan gebruikt worden  bij het op de bodem vissen wanneer men  tussen haak en lood een grote afstand wenselijk acht. Het lood kan doorglijden tot op de knoop en deze knoop is stevig genoeg om een niet al te krachtige worp te maken. Als de vis eenmaal is gehaakt slipt de knoop waarbij het lood zich vrij langs de lijn kan bewegen.

   

 

 

 

 

Losschietende lus / Vrij lood 

 

Aan te raden bij het vissen op een rotsachtige bodem of in een omgeving met veel obstakels in het water of op de bodem. Mocht het lood vastlopen na het aanslaan van een vis kan deze knoop soms de mogelijkheid geven de vis alsnog binnen te halen.
Vaak zit alleen het lood ergens vast en niet de vis. Je kunt de knoop langzaam lostrekken waarna de lijn in zijn geheel losschiet. Je bent dan wel je lood kwijt maar in de meeste gevallen kun je wel alsnog de vis landen. 

   

 

 

 

 

Lus-Lood bevestiging


Geen knoop op zich maar een illustratie om een makkelijke manier te laten zien om met een lusknoop snel het lood aan de onderlijn te bevestigen. Hou de lus groot genoeg zodat het lood er gemakkelijk door glijd.

   

 

 

Afbeeldingen: ABC-SPORTVISSEN